Suomussalmen kunnassa Ämmänsaaressa Kiannonkadulla on myös kirjasto ikävin paikka nuorisolle joka pelaa tietokonepelejä ja minulle joka pidin yhteyttä skypen kautta omalla äänelläni. Tämän kesän aikana 2012 ja vielä syksylläkin kävin kunnan kirjastossa ja tapasin siellä energisesti huipulla olevaa nuorisoamme niin iloista, nauttivaa ja niin reipasta nuoren miehen alkua, joka pysäytti minut lähi etäisyydelle seuraamaan tietokoneilla pelaavia nuoriamme. Ei voi muuta sanoa kuin että pojat on poikia kuten minunkin nuoruudessa olivat kun omin silmin ja korvin jouduin sen toteamaan. Ikäväkseni voin vain todeta tosi seikkoja tapahtuneesta nuorisoa puolustaessani, tuli kirjaston henkilökunnan mielipide jolla poistettiin tietokoneista pelit ja samalla saatiin nuoriso omille teilleen syrjäytymään vanhempien ihmisten toimesta ja minua hävettä nuorten puolesta olla vielä suomussalmelainen.


Tiemme eivät ehkä koskaan kohtaa tämän elämykseni jälkeen kirjastolla nuorten kirjaston käyttäjien ja minun välillä, minäkin sain niin paljon tarpeeksi suomussalmen kirjastoa että menin maanantaina 24.09.2012 ennen kello 16 kirjastoon ja palautin kirjasto korttini lopullisesti. Koska kirjastoni ei kyennyt antamaan minulle väliaikaisesti sellaista palvelua jota olisin tarvinnut vielä tämän viikon ajan. Koska nettiyhteys ei vieläkään toimi täällä jumalani selän takana Kiannanniemellä.


Ikuisuus asijoita tästä kunnasta löytyy ja niitä ovat meidän kuntalaisten terveyskeskuspalvelut yksi niistä, ne eivät edes täytä kuntalaisten toiveita ja moni kuntalainen onkin joutunut toteamaan käyntinsä jälkeen käyneensä vain arvauskeskuksessa. Suomussalmenkunta kun ei osaa itse järjestää terveyspalvelujaan kuntalaisilleen niin ei auta kuin ruveta sellaisiin toimiin että saamme riittävän hyvät palvelut vanhaan malliin, josta itselläni oli vain hyviä kokemuksia, vaikka kerrankin jouduinkin päivystyksessä olemaan kerrassaan kolmetoista tuntia, silloin lääkärimme olivat vielä sitoutuneet omaan työhönsä potilaan parhaaksi. Nyt lääkärit ovat vain sitoutuneet rahan ahnehtimiseen kunnissamme, mitä tulee keikkalääkäreihin, käyttävät vain kuntien hädänalaista tillannetta hyväkseen. Mikäs nyt avuksi tähänkin vaivaan non jos sen kaiken minä saisin yksin päättää niin on päätökseni seuraavan kaltainen, kääntyisin ensitilassa eduskunnan puoleen jotta saisimme kaikkia kuntia koskevan lain, jossa vasta valmistuneista lääkäreitä velvoitaan palvelemaan virkasuhteessa kuntaan vähintään viisi vuotta. Muistakaa nyt tämä ei kukaan ole valmis lääkäri suoraan koulun penkiltä tulonsa jälkeen ja vielä senkin jälkeen ei kaikista tule edes konitohtoria kummempaa lääkäriä, vaikka kuinka hänellä olisi lääkärin koulutus ja paperit.


Viimeisenkin ilon aiheen vei seurakuntani suomussalmella sukututkija Eero Antero Seppäseltä kun sukututkimus harrastukseni on ollut minulle henki ja elämä, vastaukseni annan sitten seurakunnalleni itse laatimassani testamentissäni.Syksyllä 2011 teimme peruskirjoitusta serkkuni kanssa ja asiapaperit vietiin Suomussalmen osuuspankiin tarkistusta varten ja kun vaadimme palvelua, kirjoittamaan minulle valtakirjaa että saan hoitaa edesmenneen tätini tililtä jo etukäteen maksamani hautakiven ja siihen ei suostuttuna kun tätilläni oli edunvalvoja. Kiitos jälkeen päin Kajaanin osuuspankille se hoitikin sen niin muitta mutkitta ja kaikki olimme tyytyväisiä.


Kainuun Sanomat ja Ylä-kainuun toimitukset eivät ansaitse mitään ruusuja vain risuja minulta saapi koko toimitus kunta, mitä me tehdään lehdellä joka ei ole meidän kainuun maakuntalaisten arjessa enää mukana.